Boxtelseweg 23 - 5481 VE Schijndel, NB
Boxtelseweg 23 - 5481 VE Schijndel, NB
info@wineryandherbs.nl 06 – 42718829

Druiven labyrint

Druiven labyrint

lopen van je levenspad

De druivenwijngaard is aangeplant in de vorm van het Labyrint van Chartres. Een bijzondere, oude vorm, die al in de Griekse mythologie beschreven staat. De Grieken hadden er hun verhaal bij, de Romeinen en de katholieken ook. Centraal in al die verhalen staat echter het “lopen van je levenspad”.

Hieronder vindt u een uitgebreide toelichting over het labyrint en haar gebruiken.
Wij bieden diverse arrangementen aan, waarbij het wandelen van het labyrint centraal staat. Het kan ingezet worden bij teambuildingsactiviteiten, coaching, persoonlijke ontwikkeling en het vlot trekken van vastgelopen projecten en processen. Kijk hier voor de activiteiten.

chartres labyrint

Het labyrint van Chartres

Het labyrint van de kathedraal van Chartres is een van de weinige grote middeleeuwse labyrinten, die tot op de dag van vandaag behouden is gebleven. Het enige wat ontbreekt is de koperen plaat, die in het middelpunt heeft gelegen. Deze is tijdens de Franse revolutie (eind 1800) tot kanonskogels omgesmolten. Het labyrint ligt nog steeds in de originele vloer van de kathedraal. Het labyrint wordt gedateerd rond 1200. Het werd “de weg naar Jeruzalem” of “de Mijl” genoemd.

doolhof

Verschil tussen doolhof en labyrint

Alhoewel deze termen vaak door elkaar worden gebruikt, is er een wezenlijk verschil. Een doolhof is een gangenstelsel waarin men de keuze heeft uit verschillende paden. Hierdoor is het gemakkelijk om in een doolhof te verdwalen.
Een labyrint is daarentegen niet ontworpen om de weg te verliezen, maar om de weg te vinden. Ondanks de bochten en tegengestelde looprichtingen kan men erop vertrouwen dat het centrum altijd bereikt wordt. In tegenstelling tot het lopen in een doolhof, kan het lopen van een labyrint aanvoelen als een meditatieve ervaring.

labyrint Chartres

De geometrische opbouw van het labyrint laat een cirkel, een kruis en een centrum met een zesbladige  levensbloem zien. De 11 ‘rondes’ staan symbool voor het wereldse; de weg die afgelegd moet worden om tot het centrum te komen, waarin het zuivere en goddelijke zou huizen. De 113 tanden om de buitenrand zouden een verwijzing zijn naar de maanstanden,

Het labyrint van Chartres

In tegenstelling tot de tweedimensionale vloertekening in Chartres, is het labyrint van Winery & Herbs opgezet als driedimensionale ruimte. De lijnen die de grenzen aangeven in het originele ontwerp van Chartres zijn hierin het basispatroon voor het planten van druivenstruiken. Zij vormen als het ware de ‘gangen’ van het labyrint. Niet alleen is het labyrint een uitvergroting van het ontwerp in Chartres. Voor het gebruik en door de specifieke kenmerken van de locatie van Winery & Herbs zijn de verhoudingen aangepast met diep respect voor de waarden van het originele Chartres-labyrint. Zo heeft het labyrint nog steeds 11 gangen, die hun geometrie danken aan het origineel. Het centrum is vertaald naar een comfortabel terras.

Er is echter een nieuwe symboliek toegevoegd: met het oog op de poort naar de natuur van “Het Groene Woud”, is er één specifiek getal gebruikt om de nieuwe afmetingen te bepalen. Dit is het getal phi (1,61803399 meter), dat wereldwijd geassocieerd wordt met de ‘gouden ratio’ of gulden snede. In de natuur wordt de gulden verhouding overal teruggevonden, bijvoorbeeld in de verdeling van bloembladen, de opbouw van een slakkenhuis etc.. Ook zijn er theorieën die benadrukken dat de geometrie uit deze ratio inzicht geeft in het begrijpen van de ‘chaos’ van de natuur. De relevante afmetingen van het labyrint van Winery & Herbs (zoals de breedte van de paden, de doorsnede van het terras en de totale doorsnede) zijn om deze reden allemaal uit te drukken in een veelvoud van het getal phi. Zelfs de afstand tussen de ‘tanden’ aan de buitenrand is gelijk aan 1 phi.

Universele interpretaties

van het Chartres- labyrint

Vanuit de christelijke opvatting staat het kruis voor het offer dat nodig is om tot een nieuwe richting in te kunnen slaan. Dat kan alleen door terug te keren tot het middelpunt. Los van de christelijke interpretatie staat het kruis echter ook als één van de oudste symbolen voor de vier windrichtingen die in het midden weer samenkomen. In zijn meest essentiële vorm stelt het kruis namelijk vier punten voor die met het centrum en daardoor ook met elkaar verbonden zijn.
Voor zover er bronnen zijn in de geschiedenis, is de mensheid altijd op zoek geweest naar zingeving. Het ontdekken van het Zelf (zoals beschreven door psychoanalist Carl Jung) is onlosmakelijk hiermee verbonden. Elk individu wordt hier ooit mee geconfronteerd. Deze zoektocht wordt in het onderbewustzijn (Jung onderzocht de droombeelden van zijn patiënten) vaak vormgegeven als een labyrint, ofwel een stelsel van gangen. Volgens deze diepere dimensie kunnen we stellen dat het letterlijk doorlopen van een labyrint in het ‘wakkere’ leven hiervan een symbolisering is. Dit verklaart ook de voldoening die gevonden wordt, zodra het middelpunt bereikt is en men kan terugkijken op de wirwar van paden die is afgelegd.

Ook zou het labyrint ‘gelezen’ kunnen worden als een mandala. Een mandala wordt gezien als een punt van meditatie, in de vorm van een concentrische afbeelding (2D) of gebouw (3D). Alhoewel vaak geassocieerd met Oosterse cultuur kunnen we stellen dat mandala’s overal ter wereld vertegenwoordigd zijn. Dit heeft te maken met de grond van hun vorm, die enerzijds staat voor het menselijke bewustzijn en tegelijkertijd als plattegrond voor het universum (de kosmos).  Samenbundeling en groei zijn de voornaamste aspecten van dat proces: door bundeling van de energie zou een organisme in staat zijn om zichzelf te genezen, te groeien en eventuele eigen beperkingen te ontstijgen.
Het labyrint van Winery & Herbs is opgezet met deze inspirerende interpretaties in het achterhoofd. Maar in het bijzonder is het een spiritueel pad, waarvan de waarde zowel universeel als uiterst persoonlijk kan zijn. Uiteraard is het aan de behoefte van bezoeker, om zelf om te bepalen welke interpretatie het meest van toepassing is, voordat hij/zij het labyrint betreedt!

Wilt u meer informatie of heeft u vragen?

Neem dan gerust contact met ons op!

    Choose your language
    Cart