Boxtelseweg 23 - 5481 VE Schijndel, NB
Boxtelseweg 23 - 5481 VE Schijndel, NB
info@wineryandherbs.nl 06 – 42718829

Wijnmakerij

Wijnmakerij Proces

Na het oogsten worden de druiven gekneusd

Zodra de druiven rijp zijn worden ze geplukt. En dat is ook het moment dat het wijnmaak proces start.

Het witte druivenras Solaris is het vroegst van allemaal. Dit ras is meestal eind augustus, begin september rijp. Dit geeft ook al meteen een probleem als er veel wespen zijn. Die vinden dit ras ook heerlijk en dus moeten we onze druiven goed afschermen met netten. Na het oogsten worden de druiven gekneusd, geperst en wordt de gisting ingezet. In een rondleiding en workshop kan ik u er alles over vertellen.

druiven plukken

Druiven oogsten

Zodra de druiven rijp zijn worden ze geoogst. De netten worden omhoog geslagen en met een snoeischaar, met botte punten, worden de trossen afgeknipt. De trossen worden meteen schoon gemaakt. Zieke of rotte druifjes worden meteen uit de trossen gehaald. We willen namelijk een zo schoon mogelijk product. Het oogsten gebeurd door vrijwilligers en campinggasten die het leuk vinden een ochtend mee te plukken.

Kneuzen van de druiven

Als de druiven geoogst zijn worden ze gewassen en daarna gekneusd. Hierbij worden zo veel mogelijk steeltjes verwijderd. Als het heel warm weer is moet dit werk zo snel mogelijk na de oogst gebeuren. Immers infecties van wilde gisten of azijnzuur bacteriën, aan de pootjes van fruitvliegjes, liggen op de loer. Tijdens het hele wijnmaak proces werken we zo hygiënisch mogelijk, zodat we geen infecties in de wijn krijgen en op een zo natuurlijk mogelijke wijze wijnen kunnen maken.

Persen

Na het kneuzen van de druiven worden pecto-enzymen toegevoegd. Hierdoor worden de celwanden doorlatend en is er een hogere sap opbrengst tijdens het persen. Bij witte druiven vindt het persen binnen 24 uur plaats. Daarna wordt de gisting ingezet.
Bij rode druiven wordt de gist na het enzymeren, direct aan de pulp toegevoegd. Immers de rode kleur van de wijn komt uit de schil van de druiven en die wordt tijdens de gisting onttrokken. Afhankelijk van het groeiseizoen, de kwaliteit van de rode druif en het wijnsoort / smaak dat je wilt maken wordt na 3 tot 14 dagen geperst. Daarna gist de wijn door totdat de gisting is afgelopen.

Rijping van de wijn

Zodra de wijn is uitgegist wordt de wijn overgeheveld naar roestvast stalen vaten. De nog jonge wijn gaat rijpen. Het CO2 gehalte wordt langzaam minder en allerlei primaire aroma`s worden omgezet in secundaire en tertiaire geuren en aroma`s. Omdat gedurende de rijping allerlei stoffen neerslaan wordt de wijn een paar keer geheveld. Hierdoor wordt de wijn steeds helderder. Veel wijnen worden voor het bottelen nog eens gefilterd, maar Winery & Herbs filtert haar wijnen niet. Hierdoor blijven meer natuurlijke smaken bewaard. Enig risico op depotvorming later in de fles is dan wel mogelijk, maar is acceptabel.

Wijn bottelen

Zodra de wijn klaar is kan er gebotteld worden. Meestal doen we dit met 4 tot 6 mensen. Afgelopen jaar hielpen 6 camping gasten mee met het bottelen. Geweldig gezellig was dat! Na het bottelen moet er natuurlijk ook meteen geproefd worden.

Wijnflessen etiketteren

Als de flessen gebotteld zijn komt er een mooi etiket op de fles. Hierop staat altijd vermeld wie de wijn geproduceerd heeft. Winery & Herbs dus! Hoeveel alcohol er in de wijn zit en van welk ras druiven de wijn gemaakt is. Als er meerdere rassen gebruikt zijn of een wijn is tot stand gekomen door het mengen van verschillende wijnen wordt dat ook aangegeven.

Geniet van de wijnen

Tja, en als de wijn dan gebotteld is kun je lekker op ons terras genieten van de verschillende wijnen. Je kunt onze wijnen natuurlijk ook in de streekwinkel kopen. We hebben verschillende rode en witte druiven wijnen.

Omdat onze natuurwijnen gemaakt worden van druivenrassen die minder gevoelig voor schimmels zijn en anders smaken dan Merlot of de Sauvignons van deze wereld, moet je ook de smaak en geur van onze wijnen een kans geven om van te genieten.

Wilt u meer informatie of heeft u vragen?

Neem dan gerust contact met ons op!

    Choose your language
    Cart