Hop en Schijndel, het hoort al eeuwen bij elkaar. Als je gaat zoeken zijn er al berichten over Hopteelt in Schijndel vanaf 1400. En sinds 2005 is de teelt van hop weer professioneel opgepakt en vind je een Schijndels hopveld aan de Dinthersedijk. Hop is natuurlijk een belangrijk onderdeel van bier, niet alleen voor de smaak maar ook voor de conservering van het bier. Ook is hop een belangrijk medicinaal kruid.
Hop is een vaste klimplant en behoort tot de familie van de hennepachtigen. De plant overwintert met behulp van een wortelstok, waaruit in het voorjaar nieuwe scheuten groeien. De stengel heeft een vierkantige tot zeskantige vorm en voelt ruw en knobbelig aan. Dit komt omdat ze bezet is met fijne ankervormige haartjes. Deze weerhaakjes klampen zich vast aan de leidraad waardoor de plant rechts windend omhoog klimt. De hop is een van de snelst groeiende gewassen en op een warme zonnige dag kan ze wel één centimeter per lichtuur groeien. De plant is tweeslachtig, wat betekent dat vrouwelijke en mannelijke bloemen op verschillende planten voorkomen. De hop verspreid zijn stuifmeel door de wind. Alleen de vrouwelijke onbevruchte bloemen groeien tot hop bellen uit die bruikbaar zijn voor in het bier. Als de hop rijp is, wordt deze meestal in september in zijn geheel geoogst. Na de oogst worden de hopbellen van de plant gescheiden en gedroogd. Omdat hop in verse toestand snel zijn werkzaamheid verliest, wordt ze bewaard in zuurstof arme verpakkingen en een koele omgeving. De naam Hop komt van Hoppan, een Germaans woord, dat klimmen betekent. Humulus is afgeleid van de rijk bemeste grond(humus) waarin de plant meestal groeit, lupulus betekent wolf omdat de plant zich net zo kan vastgrijpen aan andere planten als de wolf aan zijn prooi.
Hop werd al door de Romeinen gebruikt; jonge hopscheuten werden als groenten gegeten of in de soep verwerkt. In Europa werd de hop geteeld door monniken die de slaap bevorderende, kalmerende en libido verlagende werking kenden. In de 13de eeuw werd (ook weer door de monniken) bedacht om de hop aan bier toe te voegen i.p.v. Gruit (dit was een mengsel van diverse kruiden: gagel, rozemarijn, duizendblad, salie en hars van de den).
In de middeleeuwen werd hop gebruikt als middel bij spijsverteringsproblemen en als middel om in slaap te komen door middel van een hopbel kussentje.
Tegenwoordig wordt hop medicinaal toegepast bij klachten tijdens de overgang. Niet alleen voor de overgangsklachten maar ook omdat het de botafbraak remt. Ook wordt hop nog steeds gebruikt als kalmerend en slaapverwekkend kruid in thee of hop kussentje. Maar de belangrijkste ontdekking is dat in de hop stoffen zitten die het ontstaan van verdere ontwikkeling van kanker tegen gaat en wordt daarom ingezet bij met name gynaecologische kankers.
Cosmetisch wordt hop gebruikt in shampoos tegen roos en meer volume en geeft het donker gekleurd haar een mooie glans. Ook wordt hop gebruikt in borst verstevigende crèmes en de etherische olie wordt gebruikt in parfums.
Culinair zijn hopscheuten (in het vroege voorjaar) een delicatesse. Ze worden klaargemaakt als asperges, rauw gegeten in salades of in roereieren of soep verwerkt. Maar de meeste hop (99%) wordt gebruikt in het bier, als smaakmaker en conserveringsmiddel.
Opmerking:
Gebruik hop medicinaal niet zonder overleg met een natuurgeneeskundige. Gebruik hop niet tijdens de zwangerschap en bij het gebruik van slaapmiddelen.